Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.12.2010 13:40 - Новини от еврозоната: Чехия не бърза с присъединяването си, Словакия изпитва носталгия по кроната
Автор: zlatce Категория: Политика   
Прочетен: 3215 Коментари: 1 Гласове:
1



 Канцлерът на Германия Ангела Меркел открито намекна, че вратите на еврозоната са отворени за Чешката република. При посрещането на чешкия министър-председател Петр Нечас в Берлин тя го приветства с думите: «Много бихме се радвали да ви видим в еврозоната». Както пише чешкият вестник Lidovй noviny Меркел добавила, че смята Чехия  за съюзник, съвместно с който Германия би могла да сложи ред в еврозоната.

В същото време чешки икономисти смятат, че нито страната, нито самата еврозона са готови за преминаването на Чехия към единната европейска валута.  Радио Прага цитира думите на премиера Нечас «Преминаването към разплащане с евро сега би било икономическа и политическа глупост»,  Правителството заяви, че няма да бъдат определяни никакви срокове, дори ориентировъчни,  за въвеждане в обръщение на еврото.

imageimage

Докато Чехия се държи здраво за своята крона, в съседна Словакия, последна от страните в Евросъюза преминала към еврото през 2009 г., не изключават възможността да се откажат от единната европейска валута.
Председателят на националния парламент на Словакия Рихард Сулик, лидер на Партията на свободата и солидарността написа в своята колонка във вестник Hospodбrske Noviny: «В еврозоната няма ясни правила, а действията на Европейската комисия трудно могат да бъдат наречени отговорни». Затова според парламентариста Словакия трябва да си изготви план за отказ от разплащания в евро и връщане към националната валута крона, ако ситуацията в зоната на еврото продължава да се усложнява. «С финансови евроинжекции можем да спасим Гърция и Ирландия, възможно е и Португалия. Но опитите ни да спасим Испания ще са хазартни игри с еврото. За Италия няма смисъл въобще да говорим: дълговете й са два пъти повече от тези на Гърция, Ирландия, Португалия и Испания взети заедно. Словакия не е готова да плаща дълговете на други  държави», завършва Сулик.

Това е първият случай, когато една страна по собствено желание се кани да напусне еврозоната. Но, вероятно, няма да е последният, признават експерти. Вероятността за разпад на еврозоната в сегашния й вид напълно официално се оценява на 20%. В отговор на предложенията на Сулик финансовият министър Иван Миклош също допусна възможността за излизане на Словакия от еврозоната, но отбеляза, че въпреки сериозните финансови проблеми, пред които е изправена Европа, той няма усещането, че еврозоната ще рухне.



Тагове:   Чехия,   еврозона,   Словакия,


Гласувай:
1



1. aidriell - Когато еврото навлезе в италия брат ...
20.10.2011 15:50
Когато еврото навлезе в италия брат ми беше там и обичаше да работи до 12 часа след което да гуляе по улиците и кафета типично по български до късно вечерта с приятели италианци ои то подобаващо .С влизането в еврото и с смяната на валутата всичко отиде с надолу главата хората станаха бедни Птедишните гуляи ги няма вече Всеки си брои еврата в джоба и общо взето това е съдбата и на българия с разликата че тък от вечната криза ще преминев в двуцифрено обедняване и много ще живеят по улиците в кашони
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: zlatce
Категория: Политика
Прочетен: 421229
Постинги: 54
Коментари: 89
Гласове: 164
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930