Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.03.2012 17:00 - Демокрация в животинското царство
Автор: zlatce Категория: Политика   
Прочетен: 2313 Коментари: 0 Гласове:
2



     Последните наблюдения показват, че и в животинския свят съществува демокрация. Специалисти по поведение на животните твърдят, че някои групи използват дори процедури на гласуване, които съответстват на нашите. След 30-те години на миналия век, когато беше открито съществуването на доминиращи и подчинени индивиди, се смяташе,  че животинските съобщества се развиват само в системата на строга йерархия и дори диктатура. Най-новите данни обаче сочат, че важните за общността решения се взимат по волята на мнозинството.
image

        Избирателни права при повечето видове имат само зрелите индивиди.  Жирафите, например, се съобразяват и с ръста - колкото животното е по-високо, толкова авторитетът му е по-голям. При горилите гласуват само възрастните. Гласуването се състои в грухтене, решението се взима с две трети от „гласувалите”. Шимпанзетата изразяват мнението си като пищят, няма преброяване на гласовете, но животните инстинктивно чувстват каква е волята на мнозинството. Когато лебедите се готвят за полет, те започват да изпъват шии и да клатят глави. Щом честотата на тези движения достигне 26 в минута, ятото излита. За да се отправи на друго място стадо благородни елени, което лежи на тревата, е необходимо 62 % от възрастните да са станали на крака. При морските бозайници-делфини, китове, тюлени-мнението по спорни въпроси се изразява по най-различни начини, но резултатът винаги е един и същ: при групово взимане на решения управлява мнозинството, а малцинството се подчинява. Както е добре известно, при някои видове съществува матриархат, там избирателно право имат само женските. Например, при африканските слонове важните решения се взимат от женските индивиди с обикновено мнозинство. При дивите биволи самките управляват силната половина от стадото само с поглед, т.е. стадото поема натам, накъдето гледат повечето женски. При лъвовете предполагаемата жертва се избира с решение на група лъвици и тази система е по-добра от подчиняването на едноличното решение на някакъв лидер, дори и само затова, защото съвместното решение на мнозинството сплотява общността и кара отделните й членове да изпълняват с по-голямо желание веднъж взетото решение. В животинския свят се среща голямо разнообразие от процедури за приемане на решения по важни за общността въпроси. При павианите, например, решенията се взимат на заседание на малка група мъжки - те са „политическият им елит”, така да се каже.

Всяка прилика с методи и практики от нашата действителност свидетелства единствено и само в полза на дарвиновата теория и нищо друго.



Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zlatce
Категория: Политика
Прочетен: 422238
Постинги: 54
Коментари: 89
Гласове: 164
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930