Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: zlatce Категория: Политика
Прочетен: 419821 Постинги: 54 Коментари: 89
Постинги в блога от Март, 2012 г.

    Почти всяка знаменитост успява да се забърка в някакъв секс-скандал, било Строс-Kан, било Тайгър Ууудс. Можем да виним за това съвременното общество и общото падение на нравите, но когато изучаваш биографиите на великите хора от миналото, се натъкваш на такива факти, пред които бледнеят и най-скандалните заглавия в съвременните таблоиди.
 

    Алберт Айнщайн

    Какво знаем за него: Гениален учен, извършил революция в теоретичната физика. Автор на теорията на относителността. Нобелист.
                                image
      Какво НЕ знаем за него: 
Ако Алберт Айнщайн живееше в наши дни, снимката му нямаше да слиза от първите страници на булевардните издания. Гениалният учен се е  женил два пъти (втория път за своя братовчедка), като е изневерявал и на двете си съпруги с най-малко десет различни жени! Впрочем, на първата си жена Милева Марич той връчил цял списък с правила, на които щели да се базират техните отношения и една от точките гласяла: «Не очаквай от мен нито близост, нито съпружеска вярност».
      Преди да сключи брак със собствената си братовчедка Елиза, той едва не се оженил за 22-годишната й дъщеря. Най-вероятно е имал връзка и с по-малката сестра на Елиза, защото е запазено писмо, в което се оправдава пред жена си: «Защо да съм виновен? Тя е млада и нямаше нищо против». Сигурно нещо подобно е обяснявал на Елиза и няколко години по-късно, когато се разкрива връзката му с племенницата на най-добрия му приятел. Дори нещо повече, неотдавна бяха публикувани серия писма, в които Айнщайн открито разказва на жена си с коя любовница е близък в момента и какво в нея му харесва, а какво - не. А любовните писъмца до гаджетата му по негова молба отнасяла доведената му дъщеря.
        Днес такива семейни отношения бихме нарекли «отворен брак», но това не ги прави по-малко скандални.

      Антон Чехов

        Какво знаем за него: Класик на световната литература, един из най-значимите руски писатели и драматурзи.
        Какво НЕ знаем за него: По собствените му думи писателят «познал всички тайни на любовта» много рано, още на 13 години. А до сватбата си с Олга Книпер «се нагледах на разпътни жени и сам греших многократно».
        Връзките с «прилични момичета» решително не са му били по вкуса: «Романът с дама от порядъчното общество е прекалено сложна процедура — пише той в едно писмо до своя приятел и наставник Суворин — Първо, трябва ви цяла нощ…Ако наемете хотелска стая, вашата дама пада духом, почва да се превзема, да се тресе и все повтаря: "О, Боже мой, какво правя?! Не! Недей!" Час отива докато я уговорите да се съблече...А когато най-после всичко свърши, изражението й е такова, сякаш сте я изнасилили, и през цялото време на връщане мърмори: "Не, не, никога няма да си го простя!"»
                  За подобни отношения писателят нямал нито време, нито средства. Затова Антон Чехов предпочита по-необременителната компания на дами с леко поведение.
          При пътуването си до остров Сахалин Чехов успява да «гостува» на истинска японка, което за времето си е било върхът на екзотиката. «Стаичката й беше чистичка — спомня си писателят, — а леглото - широко, с една възглавничка. Японката има своеобразно разбиране за свенливост. Не гаси свещта и без уговорки го взима в ръце. И не се превзема като рускиня. Показва изумително майсторство, така че вие не изпитвате отвратителното чувство, че сте я използвали, а сякаш сте участвали в обездка от най-висша класа. Накрая измъква със зъби от ръкава си лист хартия, хваща ви за «малкия» и неочаквано го избърсва. Кокетно, през смях…»
          Чехов се връща от Сахалин през Цейлон, където също оценява местното гостоприемство: «Когато някога имам деца, с гордост ще им кажа: «Кучи синове, знаете ли, че на времето баща ви се е сношавал с черноока индийка… и то къде?! В кокосова горичка, на лунна светлина».
           Е? Какво ще кажете? За всеки кореспондент на жълт вестник би било интересно да го поразпита за много неща.

         Волфганг Амадеус Моцарт

         Какво знаем за него: Един от най-великите композитори за всички времена. Вундеркинд, който съчинява музикални пиеси още на петгодишна възраст.
        А какво НЕ знаем за него: Биографите на Моцарт и изследователите на творчеството му още не могат да решат как да интерпретират кореспонденцията му с неговите роднини. По този въпрос съществува не една теория, със съответния доказателствен материал,  с привърженици и противници сред научните среди. Факт е, че в писмата си до своята сестра, майка, баща и други роднини и близки приятели Моцарт щедро използва така наречения скатологичен хумор, за който днес бихме казали «клозетен».
      «В името на любовта ще ти пикам на носа, да ти се стича по врата» — до кого според вас е адресирано това послание? До братовчедка му!!
      От съображения за благоприличие не искам да цитирам или разказвам съдържанието на други писма, но може да сте сигурни, че ще ви увисне ченето. Любовта на Амадеус към клозетните теми не отминава и музикалното му творчество: най-известният пример в това отношение  е канонът в си бемол мажор «Leck mir den Arsch fein recht schцn sauber» — «Лижи ми задника усърдно до блясък».
      Сигурно, ако Моцарт живееше в наши дни, би се страхувал най-много някой да не му влезе е пощата
J).

Категория: Лайфстайл
Прочетен: 52106 Коментари: 8 Гласове: 3
     Последните наблюдения показват, че и в животинския свят съществува демокрация. Специалисти по поведение на животните твърдят, че някои групи използват дори процедури на гласуване, които съответстват на нашите. След 30-те години на миналия век, когато беше открито съществуването на доминиращи и подчинени индивиди, се смяташе,  че животинските съобщества се развиват само в системата на строга йерархия и дори диктатура. Най-новите данни обаче сочат, че важните за общността решения се взимат по волята на мнозинството.
image

        Избирателни права при повечето видове имат само зрелите индивиди.  Жирафите, например, се съобразяват и с ръста - колкото животното е по-високо, толкова авторитетът му е по-голям. При горилите гласуват само възрастните. Гласуването се състои в грухтене, решението се взима с две трети от „гласувалите”. Шимпанзетата изразяват мнението си като пищят, няма преброяване на гласовете, но животните инстинктивно чувстват каква е волята на мнозинството. Когато лебедите се готвят за полет, те започват да изпъват шии и да клатят глави. Щом честотата на тези движения достигне 26 в минута, ятото излита. За да се отправи на друго място стадо благородни елени, което лежи на тревата, е необходимо 62 % от възрастните да са станали на крака. При морските бозайници-делфини, китове, тюлени-мнението по спорни въпроси се изразява по най-различни начини, но резултатът винаги е един и същ: при групово взимане на решения управлява мнозинството, а малцинството се подчинява. Както е добре известно, при някои видове съществува матриархат, там избирателно право имат само женските. Например, при африканските слонове важните решения се взимат от женските индивиди с обикновено мнозинство. При дивите биволи самките управляват силната половина от стадото само с поглед, т.е. стадото поема натам, накъдето гледат повечето женски. При лъвовете предполагаемата жертва се избира с решение на група лъвици и тази система е по-добра от подчиняването на едноличното решение на някакъв лидер, дори и само затова, защото съвместното решение на мнозинството сплотява общността и кара отделните й членове да изпълняват с по-голямо желание веднъж взетото решение. В животинския свят се среща голямо разнообразие от процедури за приемане на решения по важни за общността въпроси. При павианите, например, решенията се взимат на заседание на малка група мъжки - те са „политическият им елит”, така да се каже.

Всяка прилика с методи и практики от нашата действителност свидетелства единствено и само в полза на дарвиновата теория и нищо друго.
Категория: Политика
Прочетен: 2308 Коментари: 0 Гласове: 2
Търсене

За този блог
Автор: zlatce
Категория: Политика
Прочетен: 419821
Постинги: 54
Коментари: 89
Гласове: 164
Архив
Календар
«  Март, 2012  >>
ПВСЧПСН
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031