Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Моят блог в Blog.bg
Автор: zlatce Категория: Политика
Прочетен: 419849 Постинги: 54 Коментари: 89
Постинги в блога от Декември, 2010 г.
 Почти половината от немците се обявяват за отказ от единната европейска валута и за връщане на марката. Според данни от едно социологическо изследване 51 % от жителите на Германия не са доволни от еврото. Нещо повече, около 77 % от немците са убедени, че преминаването на страната към евро е снижило благосъстоянието им. Само 17 % отговарят, че са успели да извлекат някаква изгода от въвеждането на еврото. Проучването е проведено от Кьолнския аналитичен център YouGov-Institut по поръчка на вестник Bild.

Категория: Политика
Прочетен: 1061 Коментари: 0 Гласове: 0
 Канцлерът на Германия Ангела Меркел открито намекна, че вратите на еврозоната са отворени за Чешката република. При посрещането на чешкия министър-председател Петр Нечас в Берлин тя го приветства с думите: «Много бихме се радвали да ви видим в еврозоната». Както пише чешкият вестник Lidovй noviny Меркел добавила, че смята Чехия  за съюзник, съвместно с който Германия би могла да сложи ред в еврозоната.

В същото време чешки икономисти смятат, че нито страната, нито самата еврозона са готови за преминаването на Чехия към единната европейска валута.  Радио Прага цитира думите на премиера Нечас «Преминаването към разплащане с евро сега би било икономическа и политическа глупост»,  Правителството заяви, че няма да бъдат определяни никакви срокове, дори ориентировъчни,  за въвеждане в обръщение на еврото.

imageimage

Докато Чехия се държи здраво за своята крона, в съседна Словакия, последна от страните в Евросъюза преминала към еврото през 2009 г., не изключават възможността да се откажат от единната европейска валута.
Председателят на националния парламент на Словакия Рихард Сулик, лидер на Партията на свободата и солидарността написа в своята колонка във вестник Hospodбrske Noviny: «В еврозоната няма ясни правила, а действията на Европейската комисия трудно могат да бъдат наречени отговорни». Затова според парламентариста Словакия трябва да си изготви план за отказ от разплащания в евро и връщане към националната валута крона, ако ситуацията в зоната на еврото продължава да се усложнява. «С финансови евроинжекции можем да спасим Гърция и Ирландия, възможно е и Португалия. Но опитите ни да спасим Испания ще са хазартни игри с еврото. За Италия няма смисъл въобще да говорим: дълговете й са два пъти повече от тези на Гърция, Ирландия, Португалия и Испания взети заедно. Словакия не е готова да плаща дълговете на други  държави», завършва Сулик.

Това е първият случай, когато една страна по собствено желание се кани да напусне еврозоната. Но, вероятно, няма да е последният, признават експерти. Вероятността за разпад на еврозоната в сегашния й вид напълно официално се оценява на 20%. В отговор на предложенията на Сулик финансовият министър Иван Миклош също допусна възможността за излизане на Словакия от еврозоната, но отбеляза, че въпреки сериозните финансови проблеми, пред които е изправена Европа, той няма усещането, че еврозоната ще рухне.

Категория: Политика
Прочетен: 3210 Коментари: 1 Гласове: 1
image Кафето е неразделна част от от италианския стил на живот. Италианците пият кафе по всяко време и във всяка ситуация. Голямо кафе с мляко на закуска, мъничко убийствено силно еспресо на обяд, студено много сладко айскафе за десерт в горещите летни нощи. А някои ценители не само се възхищават на чудесния му вкус, а и превъзнасят напитката до ранга на изкуство. image Един от водещите производители на кафе Lavazza вече 18 години издава фирмени календари в лимитирани серии. Всяка година с нова идея и нови образи, в които само кафето с марката е неизменно. image Тази година в основата са шест от шедьоврите на италианската музика - Va Pensiero, Guarda Che Luna, O Sole Mio, Con Te Partirт, Baciami Piccina и Nessun Dorma. image Британският фотограф Майлс Олдридж превръща произведенията на италианската класика във визуални образи като постига невероятен ефект в стил futuretrт. Той успява да създаде с универсалния език на музиката на фотографията композиции с приказна театрална атмосфера,добавяйки футуристични флуорисциращи цветове към ретро-образите на моделите си. image Календарът придава визуално емоциите и удоволствието, които изпитваш с всяка глътка истинско италианско еспресо-неповторимия вкус на яркия оптимистичен италиански стил на живот. image А сега настанете се удобно с чашка еспресо и се насладете на превъзходния му вкус под акомпанимента на знаменитата О sole mio.
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 3126 Коментари: 0 Гласове: 2
Последна промяна: 17.12.2010 14:45
 Румънските цигани са недоволни от намерението на правителството официално да измени названието им. В Европа, както е добре известно, циганите се наричат «roma», т.е. «човек». В някои страни обаче ги наричат «tigan» (от гр. «недосегаем»).
Именно така румънското правителство иска да нарече циганите, за да не се бърка думата roma, означаваща циганин, с Румъния (англ. Romania).

Идеята за преименуване на циганите принадлежи на Силвиу Пригуана, депутат от управляващата Либерално-демократична партия. Той заяви, че на много групи цигани от Трансилвания, не им харесва думата «roma». На молбата на сп. Time да назове тези групи, депутатът не отговори.

Президентът на Румъния Траян Бъсеску неотдавна каза, че приетото през 1995 година  решение за използване на термина «roma» е било голяма грешка. «Жителите на много европейски страни се заблуждават от термините «roma» и «Rоmania», като мислят, че това е националност и става дума  за страната с 22-милионно население.»
imageimage
Циганската организация Romani Criss заяви, че правителството не е обсъдило въпроса с националните малцинства. Ръководителката на организацията Магда Матаче съобщи, че вече са се свързали с адвокати, с Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) и Съвета на Европа. В протестното им писмо до ОССЕ се отбелязва, че думата «tigan» в колективната памет на циганите се свързва с робството в Румъния (1385-1856), както и с принудителните депортации на цигани през Втората световна война.

Повечето румънци поддържат предложението за преименуване, тъй като не им харесва да бъдат приравнявани с циганите, които Западна Европа експулсира. Очаква се предложението за преименуване на циганите да бъде обсъдено в парламента през следващата седмица.

Циганите в някои страни на Европа:

Испания — 650 000
Румъния — 535 140
Турция — 500 000
Франция — 500 000
България — 370 900

Категория: Политика
Прочетен: 1453 Коментари: 0 Гласове: 1
     Напоследък нашите политици обичат да ни дават за пример Естония. Но ето че по брой убийства на 100 хил. души България е много добре от всички прибалтийски страни. Европейската статистическа агенция „Евростат” отрежда първото място в „убийствената” класация на Литва с 8,76 убийства, следвана от Естония (6,6) и Латвия (6,2). България е в златната среда заедно с Финландия, Румъния, Чехия и Ирландия с 2 убийста на 100 хиляди, колкото е и средният показател за Евросъюза. Най-спокойните и безопасни страни в Европа са Австрия, Германия и Словения, където показателят е много под единица.

Категория: Политика
Прочетен: 1059 Коментари: 0 Гласове: 0
 И дясноцентристкото правителство на Унгария начело с Виктор Орбан се готви да закрие частните пенсионни фондове. Според Financial Times плановете на правителството за съкращаване на бюджетния дефицит предвиждат да се прехвърлят 10 млрд. евро от частната в държавната пенсионна система. Експерти отчитат като грешка създаването преди 12 години на частно пенсионно осигуряване, в което са включени 3 милиона работещи унгарци, отделящи 8 % от заплатите си. Оказва се, че държавата фактически е финансирала 35 % от тези фондове и това е причината за образувалата се огромна дупка в унгарския бюджет. Асоциацията на пенсионните фондове Stabilitas има намерение да обжалва решението на правителството пред Конституционния съд и Европейския съд по правата на човека.
Категория: Политика
Прочетен: 1222 Коментари: 0 Гласове: 1
Търсене

За този блог
Автор: zlatce
Категория: Политика
Прочетен: 419849
Постинги: 54
Коментари: 89
Гласове: 164
Архив
Календар
«  Декември, 2010  >>
ПВСЧПСН
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031